6 octombrie 2009

Noul Raport Global al Dezvoltării Umane îndeamnă guvernele să reglementeze corect fenomenul migraţiei


Circa 50 la sută din persoanele care migrează în căutarea locurilor de muncă bine remunerate divorţează în primii 5 ani de aflare la lucru peste hotare, copii rămân fără supraveghere, părăsesc şcoala , creşte infracţionalitatea infantilă.
Info-Prim Neo, 6 octombrie 2009, 13:24


Potrivit sursei citate, practic fiecare a treia familie din Moldova a primit şi continuă să primească bani de la rudele de peste hotare, pentru o bună parte din ele remitenţele constituie principala sursă de venit. Suma remitenţilor anuale pe cap de locuitor se cifrează la 395 dolari, fiind printre cele mai mari în ţările din regiune.

Totodată, ea a menţionat că nu trebuie neglijate costurile umane şi sociale ale migraţiei moldovenilor. Circa 50 la sută din persoanele care migrează în căutarea locurilor de muncă bine remunerate divorţează în primii 5 ani de aflare la lucru peste hotare, copii rămân fără supraveghere, părăsesc şcoala , creşte infracţionalitatea infantilă.

Luisa Vinton, coordonator superior de programe la Biroul PNUD pentru Europa şi CSI, a comunicat că raportul analizează fenomenul migraţiei, îl „curăţă" de zvonuri şi mistificări şi propune guvernelor ţărilor să gestioneze corect acest fenomen. Aceasta, potrivit expertului, se poate obţine printr-o informare mai largă a populaţiei despre oportunităţile existente de muncă în diverse ţări, prin deschiderea canalelor existente de intrare pentru mai mulţi lucrători, inclusiv necalificaţi, prin formularea unor soluţii de colaborare între comunităţile de destinaţie şi migranţi, prin semnarea unor acorduri cu ţările care primesc mai mulţi migranţi privind protecţia şi oferirea de asistenţă socială acestora.

În raport se subliniază că volumul de remitenţe primit de ţările în curs de dezvoltare, inclusiv Moldova, este de patru ori mai mare decât asistenţa oferită de organismele financiare internaţionale şi donatorii externi.

Aducând un mare plus la dezvoltare, totuşi remitenţele nu pot substitui programele şi eforturile guvernelor ţărilor pentru îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor, pentru aprofundarea reformelor ce ar plasa economiile acestor ţări în altă dimensiune.

Valentina Buliga, ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, a spus că noul guvern al Moldovei conştientizează acest fapt, deja a început elaborarea măsurilor de recuperare economică a ţării şi de depăşire a consecinţelor crizei. Ea a precizat că politicile se vor axa pe crearea oportunităţilor de angajare în câmpul muncii, în parte în mediul rural, inclusiv pentru migranţii care vor reveni acasă, îmbunătăţirea climatului de afaceri şi crearea condiţiilor pentru utilizarea remitenţilor în scop investiţional.

Alte obiective, potrivit ministrului, ţin de extinderea schemei de migraţiune legală, îmbunătăţirea serviciilor acordate migranţilor, inclusiv servicii consulare, consolidarea comunităţilor de migranţi şi atragerea acestora în realizarea unor programe de dezvoltare a localităţilor de unde au plecat.

21 septembrie 2009

Solidaritatea dintre luptătorii pentru libertate ucraineni şi moldoveni



La 11 septembrie 2009, creştin-democraţii ucraineni au marcat 20 de ani de la fondarea Mişcării Populare din Ucraina „RUH”, eveniment care s-a desfăşurat la Kiev şi la care a participat şi o delegaţie din partea Partidului Popular Creştin Democrat din Republica Moldova, reprezentată de Victor Ciobanu, preşedintele Organizaţiei de Tineret a PPCD „Noua Generaţie”, şi Dinu Ţurcanu, vicepreşedinte al Asociaţiei Juriştilor Creştin Democraţi.


Victor Ciobanu a declarat în faţa colegilor ucraineni de familie politică: „Este o ocazie specială pentru mine să fiu aici ca reprezentant al PPCD, care a fost creat în aceeaşi perioadă istorică ca şi RUH-ul ucrainean. Reprezint forţa politică care iniţial a fost fondată ca Mişcarea Democrată pentru susţinerea Perestroikăi la 3 iunie 1988 şi care a fost transformată în Frontul Popular din Moldova la 20 mai 1989. A fost un moment crucial în care „naţiunile noastre captive” în Imperiul Sovietic să relanseze lupta pentru libertate, democraţie şi independenţă.

Am început lupta împotriva regimului totalitar comunist şi administraţia de ocupaţie împreună cu fraţii noştri baltici, care au fondat Mișcarea Sajiudis în Lituania, Frontul Popular din Letonia şi Rahvarinne sau Frontul Popular din Estonia, şi împreună cu fraţii noştri georgieni care au constituit Frontul Popular din Georgia. Scopul nostru a fost de a schimba viitorul, de a reda popoarelor noastre libertăţile fundamentale, libertăţile politice, economice şi culturale, identitatea şi limba naţională.

În calitatea mea de lider al organizaţiei de tineret a PPCD aş dori să-mi exprim în numele tinerei generaţii admiraţia noastră completă pentru oamenii curajoşi care au decis acum douăzeci de ani să nu rateze ocazia oferită de liberalizarea parţială a dictaturii sovietice în timpul Perestroika şi în perioadă de Glasnosti. Aceasta este generaţia părinţilor şi bunicilor noştri, care au devenit, între timp, liderii noştri politici şi spirituali”.

Referindu-se la relaţiile actuale dintre Republica Moldova şi Ucraina, liderul „Noii Generaţii”, Victor Ciobanu, a constatat că cele două ţări „au multe probleme comune, în special, mişcările separatiste şi trebuie să conlucrăm în scopul de a rezolva acest tip de ameninţări pentru a restabili integritatea teritorială a ţărilor noastre şi capacitatea instituţionala a structurilor de stat”.

Victor Ciobanu s-a referit şi la „un aspect delicat ce ţine de relaţia dintre Republica Moldova şi Ucraina, care uneori provoacă unele suspiciuni şi neîncredere”: „Am în vedere trecutul nostru tragic, care a divizat popoarele şi teritoriile noastre istorice, care astăzi este văzut în mod diferit de unii oameni atât din Ucraina, cât şi din Republica Moldova. Dar trebuie să fim oameni maturi şi cu adevărat naţiuni europene, dacă dorim cu adevărat să facem parte din comunitatea democratică şi să fim actori politici serioşi şi responsabili, care se gândesc profund şi pozitiv la viitorul nostru. Trebuie să abandonăm frustrările, care sunt inspirate de multe ori de către trecutul nostru dramatic şi să eliminăm tot felul de interpretări care pot compromite o cooperarea eficientă. Diviziunile teritoriale şi ordinea internaţională de după război trebuie să ne-o asumăm în totalitate”.

Ciobanu a spus că PPCD pledează pentru aprofundarea dialogului şi a cooperării dintre România, Moldova şi Ucraina. Potrivit lui, Republica Moldova are interesul să consolideze stabilitatea în această regiune şi parteneriatul cu cei doi vecini ai ei.

Preşedintele „Noii Generaţii” a abordat şi problemele minorităţilor naţionale din Republica Moldova şi Ucraina. „Stimaţi colegi ucraineni, vă rog, nu uitaţi că cea mai mare minoritate naţională din ţara noastră este minoritatea ucraineană. Statul nostru asigură toate drepturile pentru minorităţi, dar Ucraina, ca patrie istorică, trebuie să acorde mai multă atenţie şi sprijin cultural pentru ucrainenii din Moldova în vederea protejării identităţii lor etnice şi, în acelaşi timp, să-i menţinem în calitate de cetăţeni loiali ai ţării noastre. De asemenea, în Ucraina trăieşte o minoritate importantă românească sau moldovenească. Vă rugăm să-i trataţi cu profund respect şi să le protejaţi drepturile lor culturale. În acest fel, vom dezvolta încrederea reciprocă şi vor asigura pentru generaţiile viitoare un viitor mai bun”, a conchis Victor Ciobanu, în finalul discursului său.

Mihaela POPESCU, pentru FLUX si pentru Blogul: newgeneration-botanica.blogspot.com

Cadou din partea Guvernul României pentru studenţii basarabeni: taxă de 230 de RON pentru eliberarea permisului de şedere temporară


Cadou din partea Guvernul României pentru studenţii basarabeni: taxă de 230 de RON pentru eliberarea permisului de şedere temporară
Foto: flux.md

UPDATE: Se pare că studenţii basarabeni prin mila lui Dumnezeu şi bursieri ai statului român ar fi scutiţi de plata taxei de 230 de RON, cel puţin la Cluj. Totuşi, vorbind de cazuri concrete, la Galaţi, bursierilor statului români, 3 la număr, li s-a cerut să achite taxa respectivă, acelaşi lucru cu un alt bursier al statului român la Iaşi. La Bucureşti, cei de la Oficiul Român pentru Imigrări au confirmat telefonic faptul că, indiferent de statut, taxa este achitată.


O veste proastă pentru studenţii basarabeni veniţi la studii în România descoperită abia astăzi. Guvernul Emil Boc a decis instituirea unei taxte de 230 de RON pentru eliberarea permisului de şedere temporară (studii) în cazul bursierilor statului român şi de 230 RON+120 EURO pentru nebursieri.

De pe site-ul Oficiului Român pentru Imigrări:

Începând cu data de 19 iunie 2009, contravaloarea de 230 RON aferentă permiselor de şedere, se va achita în contul CNIN: RO05CECEB30033RON2244514

Plăţile în acest cont se pot face din toată ţara, la orice unitate a CEC BANK S.A.

I-am solicitat o reacţie lui Vlad Durnea, vice-preşedintele Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti, referitor la instituirea acestei taxe:

Pentru început, vom merge în audienţă la Ministerul Administraţiei şi Internelor de care aparţine Oficiul Român pentru Imigrări şi vom cere revizuirea măsurii di 19 iunie 2009. În cazul în care nu vom primi un răspuns favorabil, vom ieşi în stradă, atât în Bucureşti, cât şi în alte centre universitare din România.

Practic, stăm în faţă unui semi-paradox: pe de-o parte suplimentezi locurile oferite basarabenilor în instituţiile din România, pe de altă parte institui taxe pentru permisul de şedere.

Cineva îmi spune că ar avea legătură cu faptul că a fost simplificată procedurii de obţinere a cetăţeniei române pentru basarabeni şi ar fi, în acest caz, un mod de a-i încuraja-forţa pe tinerii din Republica Moldova şi din Ucraina să întreprindă demersurile necesare pentru obţinerea acesteia. Sigur, cum să nu? Lipsă totală de logică. Cu sau fără taxă basarabenii oricum depun dosare pentru redobândirea unui drept care le-a fost furat. Deci, irelevant!

Am putea fi cinici şi să glumim că la vreme de criză sângele se face apă cât ai clipi. Continuând în acelaşi registru de cinism, e ciudat că o măsură de acest gen este luată cu două luni înainte de alegerile prezidenţiale, dat fiind faptul că bazinul electoral basarabean cu cetăţenie română nu e deloc neglijabil. Sau, încheind partitura cinismului cras, poate PSD-istul Dan Nica vrea să saboteze candidatul PD-L-ului.

În 2004 (culmea, tot cu puţin înaintea alegerilor prezidenţiale) fusese instituită o taxă de 100 de euro pentru eliberarea permisului de şedere temporară, dar, la puţin timp, aceasta a fost anulată după protestele organizaţiilor studenţilor basarabeni din România.

Aşadar, studenţi basarabeni, vă ordon, pregătiţi-vă de proteste!

Sursa: Unimedia.md

Moldovenii vor obţine vize pentru Finlanda de la Centrul Comun de Eliberare a Vizelor de la Chişinău


Moldovenii vor obţine vize pentru Finlanda de la Centrul Comun de Eliberare a Vizelor de la Chişinău
Foto: embdanismanlik.com










De la 1 octombrie moldovenii vor obţine vize pentru Finlanda de la Centrul Comun de Eliberare a Vizelor, care se află în incinta Ambasadei Ungariei. Despre aceasta a comunicat Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău, într-un comunicat de presă.


Recent, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a fost informat despre încheierea procedurile necesare privind aderarea Republicii Finlanda la Centrul Comun de Eliberare a Vizelor (CCEV) de la Chişinău.
În rezultat, de la 1 octombrie 2009, cetăţenii Republicii Moldova vor putea obţine vize de scurt sejur pentru Finlanda la Centrul Comun de Eliberare a Vizelor din cadrul Ambasadei Republicii Ungaria la Chişinău.

În prezent, la CCEV pot fi depuse documente pentru perfectarea vizelor în Ungaria, Austria, Danemarca, Letonia, Slovenia, Estonia, Suedia, Islanda, Marele Ducat de Luxemburg.

În primele luni ale anului 2010, la Centrul Comun de Eliberare a Vizelor vor adera Regatul Belgiei, Confederaţia Elveţiană şi Republica Elenă. De asemenea, se poartă negocieri privind aderarea la CCEV a Croaţiei şi Slovaciei.

Sursa: UNIMEDIA

Politolog rus: Revolutia din Moldova e un nou pas spre formarea Aliantei Marea Baltica – Marea Neagra, indreptata impotriva Rusiei


Politolog rus: Revolutia din Moldova e un nou pas spre formarea Aliantei Marea Baltica – Marea Neagra, indreptata impotriva Rusiei
Foto: romanimea.com







Revolutia din Moldova este inca un pas pe calea formarii Aliantei Marea Baltica – Marea Neagra, iar Europa este atrasa in confruntare cu Rusia, fiind in acelasi timp, constransa sa ia sub aripa ocrotitoare regimuri politice si economice falimentare, crede politologul Aleksei Eliseev.


Acesta nu exclude varianta ca venirea la putere, in Moldova, a fortelor proromanesti sa fie unul dintre actele de confruntare geopolitica dintre UE si SUA. In opinia sa, integrarea Moldovei in Romania va adauga probleme suplimentare principalelor tari UE, si asa obligate sa traga dupa ele regimurile sarace est-europene.

"Va fi si mai dificil de navigat pe viitor. Nici Rusia nu are nevoie de noi miscari. O Romania noua, unita, poate deveni parte componenta a 'Aliantei de la Marea Baltica la Marea Neagra', indreptata impotriva Rusiei", spune Aleksei Eliseev.

Proiectul acestei aliante a fost intens procesat inca din perioada perestroicii, cand a fost lansat 'la apa' procesul de destramare a URSS, sustine el. Si numai atitudinea lenesa si delasatoare a conducerii ruse a amanat, in anii '90, formarea acestei axe.

La acea data ea nu era necesara. Dar, in urmatorii ani, Rusia si-a intensificat activitatea, ceea ce a condus elitele occidentale la ideea organizarea "revolutiilor colorate" din Georgia si din Ucraina.

Transnistria, interesata de formarea unei conduceri viabile in Moldova

Tiraspol este interesat ca in Moldova criza politica sa se incheie cu formarea unei conduceri viabile, a declarat seful departamentului de politica externa al regiunii secesioniste, Vladimir Istrebchak, citat de presa rusa.

El a spus ca Transnistria urmareste cu atentia evenimentele din parlamentul moldovenesc si este pregatita pentru diferite variante de evolutie a situatiei de la Chisinau.

"Absenta in Moldova a unei structuri clare a puterii se reflecta negativ asupra procesului de normalizare a relatiilor cu aceasta republica si amana gasirea unei solutii la actualele probleme din regiune. Printre altele, in conditiile in care nu sunt stabiliti noii reprezentanti ai Chisinaului in grupurile de experti, activitatea lor este, practic, stopata", a explicat sl.

Vladimir Istrebchak si-a exprimat speranta ca noua putere moldoveneasca va recunoaste acordurile convenite in negocierile anterioare, cu precadere a celor realizaare dupa intalnirea din martie a presedintilor Moldovei, Rusiei si Transnistriei.

Sursa: Hotnews.ro

5 septembrie 2009

Parlamentul European al Tinerilor




La Lvov, Ucraina, a avut loc recent cea de-a 7-a Sesiune Regională a Parlamentului European al Tinerilor. La acest eveniment au participat tineri din Ucraina, Republica Moldova, Belarus, Polonia, Germania, Turcia, Georgia şi Azerbadjan. Ţara noastră a fost reprezentată de 6 tineri activi, cu multă iniţiativă şi dornici de a aduce o schimbare spre bine atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional - Elena Catâşev, Ludmila Ciubaciuc, Cristina Boian, Alexandru Taran şi Constanţa Burnusus.



Sesiunea Parlamentului Tinerilor s-a desfăşurat sub genericul „Creativitate şi Inovaţie”. Tinerii au fost divizaţi în 7 comisii, în şedinţa plenară fiind votate 6 din cele 7 rezoluţii propuse. O parte din ele aveau un caracter pozitiv, referindu-se la eficientizarea sistemului de învăţământ şi racordarea acestuia la noile cerinţe, utilizarea raţională a energiei în virtutea conservării mediului înconjurător, încurajarea eforturilor de combatere a folosirii drogurilor, lupta împotriva terorismului, reducerea problemelor de ordin material în cadrul familiilor moderne în scopul creşterii natalităţii etc. Totuşi, unele rezoluţii se axau pe teme destul de controversate şi delicate, chiar şi în cadrul UE, cum ar fi produsele modificate genetic, legalizarea drogurilor şi căsătoriile gay.


De exemplu, una din rezoluţii a gravitat în jurul întrebării dacă ”libertatea orientării sexuale trebuie să fie recunoscută ca un criteriu de aderare la UE”, iar cei care au lucrat asupra acestui text au încercat să aducă argumente pro, arătându-se preocupaţi de imposibilitatea homosexualilor de a adopta copii, acuzând, în această ordine de idei, instituţiile religioase. Din păcate, această rezoluţie a fost adoptată cu mai mult de jumătate din voturi, fapt ce denotă pregătirea politică şi intelectuală redusă a participanţilor. Unii tineri s-au lăsat prinşi în capcana unor valori promovate la nivel european, dar care sunt în esenţă periculoase pentru moralitatea, în special, a ţărilor în curs de dezvoltare. O altă moţiune, la fel de controversată, a fost provocată de întrebarea dacă ţările membre ale UE vor beneficia sau vor avea de pierdut în urma legalizării drogurilor. Autorii rezoluţiei s-au arătat preocupaţi de efectele negative ale utilizării drogurilor şi au venit cu soluţii în vederea diminuării acestui proces, în schimb o mare parte din cei prezenţi la dezbatere au fost indignaţi de atitudinea adoptată de acei tineri şi au votat împotriva documentului, susţinând că ”drugs are fun” (drogurile înseamnă distracţie). Se pare că un număr impunător de tineri nu percep riscul la care îşi expun propriul viitor şi votează pentru lucruri pe care nu le înţeleg în esenţă. Ei încă nu realizează pericolul dezastrului moral rezultat din libertinism şi aşa-numita toleranţă.


Pe lângă activităţile serioase, tinerii au avut ocazia şi să se distreze pe cinste. În una din seri a fost organizată o expoziţie „Sătuc European”, în cadrul căreia participanţii îmbrăcaţi în straie naţionale şi-au prezentat cu entuziasm ţara, preparând bucate tradiţionale şi interpretând cântece populare. Desigur, hora şi „Morăriţa” au adus mare veselie, iar vinul moldovenesc şi faimoasa mămăligă nu au rămas nemenţionate, fiind consumate în prima jumătate de oră.
George IOSIP
Sursa: Flux.md

3 august 2009

Comisarul Gumeniţă solicitat să dea explicaţii cu privire la tarabele ce vând ilegal cvas



Viceprimarul mun. Chişinău, Muhai Furtună, a anunţat azi, 3 august, în cadrul şedinţei Primăriei, despre faptul că poliţia nu reacţionează la sesizări şi nu întreprinde măsuri: „cel mai recent caz fiind cel al tarabelor la care se vinde cvas, mai bine de jumătate din ele activând ilegal”.Ca răspuns, primarul Dorin Chirtoacă a declarat : „Să vă raporteze comisarul poliţiei de ce nu s-au întreprins aceste măsuri” şi a cerut convocarea la Primărie a şefului Poliţiei Municipale, Iacob Gumeniţă.
Potrivit lui Furtună, atunci când vânzătorilor le sunt solicitate careva acte, aceştia fac referire la patronul lor, însă pe care nu-l cunosc. „Chiar dacă produsul este foarte solicitat, faptul că este vândut fără acte de provenienţă şi că vânzătorii nu au certificate medicale presupune un risc foarte mare pentru consumatori” a adăugat viceprimarul. Totodată, Dorin Chirtoacă a mai anunţat că în viitorul apropiat va fi descentralizată Poliţia municipală, plătită din banii contribuabililor din capitală, şi trecerea ei în subordinea autorităţilor publice locale.

Sursa: Unimedia.md

2 august 2009

Incendiu din sec.Botanica!

Azi 02.08.2009, ora 20.10 pe str.N.Zelinski 28/5, a avut loc un incendiu la etajul 5.
Pompierii au ajuns pe loc în 5 min, dupa care au inceput sa stinga incendiu. Flacara a patruns şi pe scarile blocului intre etajele 4 şi 5.
Toti locatarii ai etajului 4 şi 5 au fost evacuati afara, şi focul a fost stins in 20 de min.Dupa care a fost verificata starea apartamentului...(La moment nu se stie daca sunt jertfe sau decedati...)









1 august 2009

Şcolile şi liceele din ţară au anunţat 1.700 de locuri vacante la funcţia de profesor

Şcolile şi liceele din ţară au anunţat, pentru anul viitor de studii, peste 1.700 de locuri vacante pentru tinerii absolvenţi ai instituţiilor cu profil pedagogic. Alte circa 40 de locuri au fost anunţate pentru şcoli profesionale şi colegii.
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi Tineretului (MET) de la Chişinău au comunicat că, potrivit datelor preliminare pentru anul de studii 2009-2010, au fost anunţate 1.384 de locuri vacante, dintre care circa o mie de locuri urmează să fie ocupate de absolvenţi ai universităţilor, iar 335 de locuri sunt rezervate pentru absolvenţi de colegii.
Tinerii specialişti care se vor angaja, conform repartizării în instituţiile de învăţământ din mediul rural, vor beneficia, în primii trei ani de serviciu, de locuinţă gratuită, precum şi de o indemnizaţie unică de 30 de mii de lei - pentru absolvenţi ai universităţilor şi de 24 de mii de lei pentru absolvenţii colegiilor.
Potrivit datelor oferite de MET, în anul de studii 2008-2009 s-au angajat, conform repartizării, 705 tineri specialişti, ceea ce constituie 39 la sută din cei repartizaţi sau 32 la sută din necesarul de cadre didactice. Totodată, peste 2 mii de tineri au absolvit în anul respectiv facultăţi cu profil pedagogic şi 630 – colegii.

George IOSIP
Sursa: Flux.md

Ghenadie Vaculovschi: PPCD continuă lupta politică

Interviu cu Ghenadie Vaculovschi, ex-candidat la funcţia de parlamentar pe listele PPCD
- Domnule Ghenadie Vaculovschi, cum apreciaţi rezultatele alegerilor anticipate din 29 iulie 2009?
- Rezultatele alegerilor reprezintă voinţa alegătorilor din Republica Moldova. Bineînţeles că PPCD şi-ar fi dorit să acceadă în Parlament şi a desfăşurat în acest scop o campanie electorală energică şi bine organizată. Trebuie să menţionăm că noi nu am avut resursele financiare pe care le-au avut alte partide, atât de la guvernare, cât şi din opoziţie, care au beneficiat şi şi-au permis să utilizeze în acest scrutin mult mai mulţi bani decât au declarat la Comisia Electorală Centrală. Lumea ştie la cine ne referim, pentru că reprezentanţii acestor formaţiuni au mers şi au împărţit pomeni electorale, chiar bani cash, prin satele şi oraşele ţării. Cu toate acestea, indiferent de metodele utilizate pentru „a convinge” alegătorii, electoratul a decis şi avem Parlamentul pe care şi l-au dorit concetăţenii noştri. Nu facem nici un reproş alegătorilor, doar constatăm o situaţie de fapt.
Rezultatul modest al PPCD se explică, pe de o parte, prin polarizarea societăţii în două tabere ireconciliabile, iar pe de altă parte, prin timpul foarte restrâns de care a dispus noua generaţie de politicieni pentru a-şi aduce mesajul către alegători. Totodată, numărul de voturi pe care le-am acumulat denotă existenţa unui interes pentru ideea de renovare a clasei politice şi pentru soluţiile pragmatice propuse de PPCD în vederea dezvoltării Republicii Moldova.

- Credeţi că după acest insucces repetat în alegeri al formaţiunii pe care o reprezentaţi creştin-democraţii vor putea să-şi revină în alegerile viitoare?
- Nu am nicio îndoială, acesta este un insucces de moment, care s-a produs după o prezenţă parlamentară a formaţiunii noastre în toate legislativele din 1991 până în 2009. Implicarea noastră în politică nu a fost determinată de dorinţa de a obţine posturi şi demnităţi, de a rezolva probleme personale şi de partid, ci de necesitatea impunerii celor mai bune soluţii pentru rezolvarea problemelor cetăţenilor Republicii Moldova. Avem certitudinea că oferta noastră politică este cea mai potrivită pentru dezvoltarea Republicii Moldova şi nu vom ezita să propunem soluţii sănătoase chiar fiind deocamdată un partid extraparlamentar. Noi vom participa la alegerile locale din 2011, la care vom înainta la funcţia de primari şi consilieri persoane bine instruite, cu o bună pregătire profesională, tineri energici şi dornici de a-şi servi comunitatea.
- Cum vedeţi viitoarea guvernare de după aceste alegeri?
- Este evident că vom avea o guvernare de coaliţie, dar este prematur să spunem cine şi cu cine va coaliza. Dorinţa noastră este ca toate fracţiunile parlamentare să dea dovadă de maturitate politică şi să înţeleagă că în momentul de faţă, când ţara se află în plină criză economică şi administrativă, este extrem de important să fie găsite soluţii pentru deblocarea situaţiei. Liderii politici trebuie să lase la o parte ambiţiile personale şi să accepte compromisuri în vederea identificării unei candidaturi la funcţia de preşedinte, care să nu fie exponentul unui sau altui partid, ci să fie o persoană care să se bucure de sprijinul tuturor fracţiunilor parlamentare şi de respectul întregii societăţi.
- Ce se poate întâmpla dacă nu se va ajunge la identificarea unei asemenea candidaturi la funcţia de şef al statului?
-În acest caz, sunt posibile două scenarii. Primul, cel mai nefast. Parlamentul nu poate alege şeful statului şi atunci continuăm să ne aflăm într-o situaţie de blocaj al activităţii organelor administraţiei publice centrale. Nealegerea preşedintelui trebuie să conducă la o nouă dizolvare a Parlamentului, fapt care va aprofunda şi mai mult criza politică şi va afecta şi mai grav imaginea Republicii Moldova în străinătate. Totodată, dacă va fi dizolvat Parlamentul, următoarele alegeri anticipate vor putea fi organizate abia în 2010, ori legislaţia nu permite decât două scrutine parlamentare în acelaşi an.
Al doilea scenariu posibil ar fi ca două sau trei partide să ajungă la o înţelegere de partajare a celor mai importante funcţii în stat. În acest caz, preşedintele va avea o pronunţată culoare politică. Un astfel de preşedinte nu va corespunde exigenţelor ideii de republică parlamentară deoarece va fi contestat de opoziţie şi de o parte a societăţii. La moment, există toate premisele pentru crearea unui precedent sănătos de comportament politic responsabil. Rămâne să vedem dacă cei care au acces în parlament au capacitatea de a pune mai presus interesul naţional faţă de cel personal, de partid sau de grup.

Sergiu PRAPORŞCIC
Sursa: Flux.md

22 iulie 2009

Calin Cotruta

Călin Cotruţă

Date biografice: Cotruţă Călin Grigore, născut la 21 martie 1980 în mun. Chişinău, căsătorit.

Părinţii: Tatăl – Cotruţă Grigore; Mama – Ţurcanu Teodora-Iulia, ambii din Scumpia, Făleşti.
Absolvent al Liceului teoretic „Vasile Alecsandri” Chişinău absolvent USM, Facultatea de Drept, specialitatea administraţie publică (licenţiat în drept).
Absolvent al Academiei de administraţie publică pe lângă Preşedinţia RM, (magistru în administraţie publică).

Experienţă profesională:

1999 – 2005 Preşedinte al OT “Noua Generaţie”, filiala Botanica Chişinău a PPCD.
2004 – 2008 Funcţionar public la Primăria municipiului Chişinău, consultant juridic al Fracţiunii PPCD în Consiliul municipal Chişinău
2005 – 2007 Vicepreşedinte al OT “Noua Generaţie”, filiala Chişinău a PPDC.
2000 – 2008 Secretar al filialei Botanica a PPCD, mun. Chişinău.
Din 2008 – coordonator al filialei Botanica a PPCD, mun. Chişinău.
Din septembie 2008 – jurist la Spitalul clinic municipal “V. Ignatenco”



Candidaţii PPCD au propus soluţii pentru asigurarea tinerilor cu locuinţe!

În Republica Moldova lipseşte o strategie naţională cu privire la asigurarea populaţiei cu spaţiu locativ, iar lipsa locuinţelor este cauza principală care îi fac pe tineri să plece peste hotarele ţării. De această părere sunt tinerii creştin-democraţi, candidaţi pe lista Partidului Popular Creştin Democrat pentru alegerile parlamentare.


„Cei 7 magnifici” au declarat astăzi, în cadrul unei conferinţă de presă organizată în curtea unui bloc de locuit din capitală, că sunt îngrijoraţi de situaţia creată în Republica Moldova în ceea ce priveşte asigurarea tinerilor familii şi a bugetarilor cu spaţii locative.

Potrivit candidatului cu numărul 3 din lista PPCD, Igor Ciuru, problema e şi mai gravă, în condiţiile în care în Republica Moldova lipseşte o strategie naţională cu privire la asigurarea populaţiei cu spaţiu locativ. „Avem un cod al locuinţelor învechit, care datează din anul 1983, iar acesta trebuie, în cel mai rău caz, modificat, pentru a-l aduce în conformitate cu realităţile actuale”, a menţionat Igor Ciuru.

Totodată, creştin-democraţii sunt de părere că politicienii corupţi, care abuzează de funcţia pe care o au şi care deturnează fonduri publice, nu au ce căuta pe scena politică din Republica Moldova. „Este vorba de fostul spicher, Marian Lupu, care, în mod abuziv, a alocat bani publici câtorva persoane, din anturajul său, pentru procurarea apartamentelor luxoase. Cum ar trebui să reacţioneze familiile care au muncit o viaţă şi nu au putu să-şi cumpere un apartament. Unde sunt principiile, unde este morala de care trebuie să dea dovadă politicienii moldoveni? Noi avem nevoie de politicieni care să lucreze în beneficiul întregului popor, dar nu pentru anturajul său”, a declarat Ciuru.

La rândul său, capul de listă al PPCD, Ghenadie Vaculovschi, susţine că pentru soluţionarea problemei ce ţine de asigurarea tinerilor familii cu spaţiu locativ este necesar ca oferta de terenuri să depăşească cererea. Acest lucru, în opinia candidatului creştin-democrat, va face ca preţurile să scadă, cel puţin, în jumătate. „În jurul Chişinăului sunt foarte multe terenuri care nu pot fi utilizate în scopuri agricole, fiindcă bonitatea terenurilor nu permite acest lucru. În aceste condiţii, mărind intravilanul municipiului Chişinău, parcelând terenurile respective, elaborând planuri urbanistice planuri bine gândite, vom reuşi să facem acest lucru. De asemenea, autorităţile centrale, dar şi cele locale, nu trebuie să conlucreze cu aşa-zişii speculanţii funciari”, a conchis Vaculovschi.

De asemenea, tinerii creştin-democraţi consideră că tinerele familii trebuie să beneficieze de salarii mari la ei acasă, pentru acest lucru fiind nevoie de o economie puternică. În acelaşi timp, băncile ar trebui să ofere credite preferenţiale tinerilor familii, cu o dobândă nu mai mare de 10 la sută şi pe un termen de până la 40 de ani, iar companiile care vor efectua lucrările pe terenurile familiilor respective trebuie să fie scutite de TVA.