La 11 septembrie 2009, creştin-democraţii ucraineni au marcat 20 de ani de la fondarea Mişcării Populare din Ucraina „RUH”, eveniment care s-a desfăşurat la Kiev şi la care a participat şi o delegaţie din partea Partidului Popular Creştin Democrat din Republica Moldova, reprezentată de Victor Ciobanu, preşedintele Organizaţiei de Tineret a PPCD „Noua Generaţie”, şi Dinu Ţurcanu, vicepreşedinte al Asociaţiei Juriştilor Creştin Democraţi.
Victor Ciobanu a declarat în faţa colegilor ucraineni de familie politică: „Este o ocazie specială pentru mine să fiu aici ca reprezentant al PPCD, care a fost creat în aceeaşi perioadă istorică ca şi RUH-ul ucrainean. Reprezint forţa politică care iniţial a fost fondată ca Mişcarea Democrată pentru susţinerea Perestroikăi la 3 iunie 1988 şi care a fost transformată în Frontul Popular din Moldova la 20 mai 1989. A fost un moment crucial în care „naţiunile noastre captive” în Imperiul Sovietic să relanseze lupta pentru libertate, democraţie şi independenţă.
Am început lupta împotriva regimului totalitar comunist şi administraţia de ocupaţie împreună cu fraţii noştri baltici, care au fondat Mișcarea Sajiudis în Lituania, Frontul Popular din Letonia şi Rahvarinne sau Frontul Popular din Estonia, şi împreună cu fraţii noştri georgieni care au constituit Frontul Popular din Georgia. Scopul nostru a fost de a schimba viitorul, de a reda popoarelor noastre libertăţile fundamentale, libertăţile politice, economice şi culturale, identitatea şi limba naţională.
Referindu-se la relaţiile actuale dintre Republica Moldova şi Ucraina, liderul „Noii Generaţii”, Victor Ciobanu, a constatat că cele două ţări „au multe probleme comune, în special, mişcările separatiste şi trebuie să conlucrăm în scopul de a rezolva acest tip de ameninţări pentru a restabili integritatea teritorială a ţărilor noastre şi capacitatea instituţionala a structurilor de stat”.
Victor Ciobanu s-a referit şi la „un aspect delicat ce ţine de relaţia dintre Republica Moldova şi Ucraina, care uneori provoacă unele suspiciuni şi neîncredere”: „Am în vedere trecutul nostru tragic, care a divizat popoarele şi teritoriile noastre istorice, care astăzi este văzut în mod diferit de unii oameni atât din Ucraina, cât şi din Republica Moldova. Dar trebuie să fim oameni maturi şi cu adevărat naţiuni europene, dacă dorim cu adevărat să facem parte din comunitatea democratică şi să fim actori politici serioşi şi responsabili, care se gândesc profund şi pozitiv la viitorul nostru. Trebuie să abandonăm frustrările, care sunt inspirate de multe ori de către trecutul nostru dramatic şi să eliminăm tot felul de interpretări care pot compromite o cooperarea eficientă. Diviziunile teritoriale şi ordinea internaţională de după război trebuie să ne-o asumăm în totalitate”.
Ciobanu a spus că PPCD pledează pentru aprofundarea dialogului şi a cooperării dintre România, Moldova şi Ucraina. Potrivit lui, Republica Moldova are interesul să consolideze stabilitatea în această regiune şi parteneriatul cu cei doi vecini ai ei.
Preşedintele „Noii Generaţii” a abordat şi problemele minorităţilor naţionale din Republica Moldova şi Ucraina. „Stimaţi colegi ucraineni, vă rog, nu uitaţi că cea mai mare minoritate naţională din ţara noastră este minoritatea ucraineană. Statul nostru asigură toate drepturile pentru minorităţi, dar Ucraina, ca patrie istorică, trebuie să acorde mai multă atenţie şi sprijin cultural pentru ucrainenii din Moldova în vederea protejării identităţii lor etnice şi, în acelaşi timp, să-i menţinem în calitate de cetăţeni loiali ai ţării noastre. De asemenea, în Ucraina trăieşte o minoritate importantă românească sau moldovenească. Vă rugăm să-i trataţi cu profund respect şi să le protejaţi drepturile lor culturale. În acest fel, vom dezvolta încrederea reciprocă şi vor asigura pentru generaţiile viitoare un viitor mai bun”, a conchis Victor Ciobanu, în finalul discursului său.
Mihaela POPESCU, pentru FLUX si pentru Blogul: newgeneration-botanica.blogspot.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu