22 iulie 2009

Candidaţii PPCD au propus soluţii pentru asigurarea tinerilor cu locuinţe!

În Republica Moldova lipseşte o strategie naţională cu privire la asigurarea populaţiei cu spaţiu locativ, iar lipsa locuinţelor este cauza principală care îi fac pe tineri să plece peste hotarele ţării. De această părere sunt tinerii creştin-democraţi, candidaţi pe lista Partidului Popular Creştin Democrat pentru alegerile parlamentare.


„Cei 7 magnifici” au declarat astăzi, în cadrul unei conferinţă de presă organizată în curtea unui bloc de locuit din capitală, că sunt îngrijoraţi de situaţia creată în Republica Moldova în ceea ce priveşte asigurarea tinerilor familii şi a bugetarilor cu spaţii locative.

Potrivit candidatului cu numărul 3 din lista PPCD, Igor Ciuru, problema e şi mai gravă, în condiţiile în care în Republica Moldova lipseşte o strategie naţională cu privire la asigurarea populaţiei cu spaţiu locativ. „Avem un cod al locuinţelor învechit, care datează din anul 1983, iar acesta trebuie, în cel mai rău caz, modificat, pentru a-l aduce în conformitate cu realităţile actuale”, a menţionat Igor Ciuru.

Totodată, creştin-democraţii sunt de părere că politicienii corupţi, care abuzează de funcţia pe care o au şi care deturnează fonduri publice, nu au ce căuta pe scena politică din Republica Moldova. „Este vorba de fostul spicher, Marian Lupu, care, în mod abuziv, a alocat bani publici câtorva persoane, din anturajul său, pentru procurarea apartamentelor luxoase. Cum ar trebui să reacţioneze familiile care au muncit o viaţă şi nu au putu să-şi cumpere un apartament. Unde sunt principiile, unde este morala de care trebuie să dea dovadă politicienii moldoveni? Noi avem nevoie de politicieni care să lucreze în beneficiul întregului popor, dar nu pentru anturajul său”, a declarat Ciuru.

La rândul său, capul de listă al PPCD, Ghenadie Vaculovschi, susţine că pentru soluţionarea problemei ce ţine de asigurarea tinerilor familii cu spaţiu locativ este necesar ca oferta de terenuri să depăşească cererea. Acest lucru, în opinia candidatului creştin-democrat, va face ca preţurile să scadă, cel puţin, în jumătate. „În jurul Chişinăului sunt foarte multe terenuri care nu pot fi utilizate în scopuri agricole, fiindcă bonitatea terenurilor nu permite acest lucru. În aceste condiţii, mărind intravilanul municipiului Chişinău, parcelând terenurile respective, elaborând planuri urbanistice planuri bine gândite, vom reuşi să facem acest lucru. De asemenea, autorităţile centrale, dar şi cele locale, nu trebuie să conlucreze cu aşa-zişii speculanţii funciari”, a conchis Vaculovschi.

De asemenea, tinerii creştin-democraţi consideră că tinerele familii trebuie să beneficieze de salarii mari la ei acasă, pentru acest lucru fiind nevoie de o economie puternică. În acelaşi timp, băncile ar trebui să ofere credite preferenţiale tinerilor familii, cu o dobândă nu mai mare de 10 la sută şi pe un termen de până la 40 de ani, iar companiile care vor efectua lucrările pe terenurile familiilor respective trebuie să fie scutite de TVA.



Niciun comentariu: