21 septembrie 2009

Cadou din partea Guvernul României pentru studenţii basarabeni: taxă de 230 de RON pentru eliberarea permisului de şedere temporară


Cadou din partea Guvernul României pentru studenţii basarabeni: taxă de 230 de RON pentru eliberarea permisului de şedere temporară
Foto: flux.md

UPDATE: Se pare că studenţii basarabeni prin mila lui Dumnezeu şi bursieri ai statului român ar fi scutiţi de plata taxei de 230 de RON, cel puţin la Cluj. Totuşi, vorbind de cazuri concrete, la Galaţi, bursierilor statului români, 3 la număr, li s-a cerut să achite taxa respectivă, acelaşi lucru cu un alt bursier al statului român la Iaşi. La Bucureşti, cei de la Oficiul Român pentru Imigrări au confirmat telefonic faptul că, indiferent de statut, taxa este achitată.


O veste proastă pentru studenţii basarabeni veniţi la studii în România descoperită abia astăzi. Guvernul Emil Boc a decis instituirea unei taxte de 230 de RON pentru eliberarea permisului de şedere temporară (studii) în cazul bursierilor statului român şi de 230 RON+120 EURO pentru nebursieri.

De pe site-ul Oficiului Român pentru Imigrări:

Începând cu data de 19 iunie 2009, contravaloarea de 230 RON aferentă permiselor de şedere, se va achita în contul CNIN: RO05CECEB30033RON2244514

Plăţile în acest cont se pot face din toată ţara, la orice unitate a CEC BANK S.A.

I-am solicitat o reacţie lui Vlad Durnea, vice-preşedintele Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Bucureşti, referitor la instituirea acestei taxe:

Pentru început, vom merge în audienţă la Ministerul Administraţiei şi Internelor de care aparţine Oficiul Român pentru Imigrări şi vom cere revizuirea măsurii di 19 iunie 2009. În cazul în care nu vom primi un răspuns favorabil, vom ieşi în stradă, atât în Bucureşti, cât şi în alte centre universitare din România.

Practic, stăm în faţă unui semi-paradox: pe de-o parte suplimentezi locurile oferite basarabenilor în instituţiile din România, pe de altă parte institui taxe pentru permisul de şedere.

Cineva îmi spune că ar avea legătură cu faptul că a fost simplificată procedurii de obţinere a cetăţeniei române pentru basarabeni şi ar fi, în acest caz, un mod de a-i încuraja-forţa pe tinerii din Republica Moldova şi din Ucraina să întreprindă demersurile necesare pentru obţinerea acesteia. Sigur, cum să nu? Lipsă totală de logică. Cu sau fără taxă basarabenii oricum depun dosare pentru redobândirea unui drept care le-a fost furat. Deci, irelevant!

Am putea fi cinici şi să glumim că la vreme de criză sângele se face apă cât ai clipi. Continuând în acelaşi registru de cinism, e ciudat că o măsură de acest gen este luată cu două luni înainte de alegerile prezidenţiale, dat fiind faptul că bazinul electoral basarabean cu cetăţenie română nu e deloc neglijabil. Sau, încheind partitura cinismului cras, poate PSD-istul Dan Nica vrea să saboteze candidatul PD-L-ului.

În 2004 (culmea, tot cu puţin înaintea alegerilor prezidenţiale) fusese instituită o taxă de 100 de euro pentru eliberarea permisului de şedere temporară, dar, la puţin timp, aceasta a fost anulată după protestele organizaţiilor studenţilor basarabeni din România.

Aşadar, studenţi basarabeni, vă ordon, pregătiţi-vă de proteste!

Sursa: Unimedia.md

Niciun comentariu: