1 august 2009

Ghenadie Vaculovschi: PPCD continuă lupta politică

Interviu cu Ghenadie Vaculovschi, ex-candidat la funcţia de parlamentar pe listele PPCD
- Domnule Ghenadie Vaculovschi, cum apreciaţi rezultatele alegerilor anticipate din 29 iulie 2009?
- Rezultatele alegerilor reprezintă voinţa alegătorilor din Republica Moldova. Bineînţeles că PPCD şi-ar fi dorit să acceadă în Parlament şi a desfăşurat în acest scop o campanie electorală energică şi bine organizată. Trebuie să menţionăm că noi nu am avut resursele financiare pe care le-au avut alte partide, atât de la guvernare, cât şi din opoziţie, care au beneficiat şi şi-au permis să utilizeze în acest scrutin mult mai mulţi bani decât au declarat la Comisia Electorală Centrală. Lumea ştie la cine ne referim, pentru că reprezentanţii acestor formaţiuni au mers şi au împărţit pomeni electorale, chiar bani cash, prin satele şi oraşele ţării. Cu toate acestea, indiferent de metodele utilizate pentru „a convinge” alegătorii, electoratul a decis şi avem Parlamentul pe care şi l-au dorit concetăţenii noştri. Nu facem nici un reproş alegătorilor, doar constatăm o situaţie de fapt.
Rezultatul modest al PPCD se explică, pe de o parte, prin polarizarea societăţii în două tabere ireconciliabile, iar pe de altă parte, prin timpul foarte restrâns de care a dispus noua generaţie de politicieni pentru a-şi aduce mesajul către alegători. Totodată, numărul de voturi pe care le-am acumulat denotă existenţa unui interes pentru ideea de renovare a clasei politice şi pentru soluţiile pragmatice propuse de PPCD în vederea dezvoltării Republicii Moldova.

- Credeţi că după acest insucces repetat în alegeri al formaţiunii pe care o reprezentaţi creştin-democraţii vor putea să-şi revină în alegerile viitoare?
- Nu am nicio îndoială, acesta este un insucces de moment, care s-a produs după o prezenţă parlamentară a formaţiunii noastre în toate legislativele din 1991 până în 2009. Implicarea noastră în politică nu a fost determinată de dorinţa de a obţine posturi şi demnităţi, de a rezolva probleme personale şi de partid, ci de necesitatea impunerii celor mai bune soluţii pentru rezolvarea problemelor cetăţenilor Republicii Moldova. Avem certitudinea că oferta noastră politică este cea mai potrivită pentru dezvoltarea Republicii Moldova şi nu vom ezita să propunem soluţii sănătoase chiar fiind deocamdată un partid extraparlamentar. Noi vom participa la alegerile locale din 2011, la care vom înainta la funcţia de primari şi consilieri persoane bine instruite, cu o bună pregătire profesională, tineri energici şi dornici de a-şi servi comunitatea.
- Cum vedeţi viitoarea guvernare de după aceste alegeri?
- Este evident că vom avea o guvernare de coaliţie, dar este prematur să spunem cine şi cu cine va coaliza. Dorinţa noastră este ca toate fracţiunile parlamentare să dea dovadă de maturitate politică şi să înţeleagă că în momentul de faţă, când ţara se află în plină criză economică şi administrativă, este extrem de important să fie găsite soluţii pentru deblocarea situaţiei. Liderii politici trebuie să lase la o parte ambiţiile personale şi să accepte compromisuri în vederea identificării unei candidaturi la funcţia de preşedinte, care să nu fie exponentul unui sau altui partid, ci să fie o persoană care să se bucure de sprijinul tuturor fracţiunilor parlamentare şi de respectul întregii societăţi.
- Ce se poate întâmpla dacă nu se va ajunge la identificarea unei asemenea candidaturi la funcţia de şef al statului?
-În acest caz, sunt posibile două scenarii. Primul, cel mai nefast. Parlamentul nu poate alege şeful statului şi atunci continuăm să ne aflăm într-o situaţie de blocaj al activităţii organelor administraţiei publice centrale. Nealegerea preşedintelui trebuie să conducă la o nouă dizolvare a Parlamentului, fapt care va aprofunda şi mai mult criza politică şi va afecta şi mai grav imaginea Republicii Moldova în străinătate. Totodată, dacă va fi dizolvat Parlamentul, următoarele alegeri anticipate vor putea fi organizate abia în 2010, ori legislaţia nu permite decât două scrutine parlamentare în acelaşi an.
Al doilea scenariu posibil ar fi ca două sau trei partide să ajungă la o înţelegere de partajare a celor mai importante funcţii în stat. În acest caz, preşedintele va avea o pronunţată culoare politică. Un astfel de preşedinte nu va corespunde exigenţelor ideii de republică parlamentară deoarece va fi contestat de opoziţie şi de o parte a societăţii. La moment, există toate premisele pentru crearea unui precedent sănătos de comportament politic responsabil. Rămâne să vedem dacă cei care au acces în parlament au capacitatea de a pune mai presus interesul naţional faţă de cel personal, de partid sau de grup.

Sergiu PRAPORŞCIC
Sursa: Flux.md

Niciun comentariu: