5 septembrie 2009

Parlamentul European al Tinerilor




La Lvov, Ucraina, a avut loc recent cea de-a 7-a Sesiune Regională a Parlamentului European al Tinerilor. La acest eveniment au participat tineri din Ucraina, Republica Moldova, Belarus, Polonia, Germania, Turcia, Georgia şi Azerbadjan. Ţara noastră a fost reprezentată de 6 tineri activi, cu multă iniţiativă şi dornici de a aduce o schimbare spre bine atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional - Elena Catâşev, Ludmila Ciubaciuc, Cristina Boian, Alexandru Taran şi Constanţa Burnusus.



Sesiunea Parlamentului Tinerilor s-a desfăşurat sub genericul „Creativitate şi Inovaţie”. Tinerii au fost divizaţi în 7 comisii, în şedinţa plenară fiind votate 6 din cele 7 rezoluţii propuse. O parte din ele aveau un caracter pozitiv, referindu-se la eficientizarea sistemului de învăţământ şi racordarea acestuia la noile cerinţe, utilizarea raţională a energiei în virtutea conservării mediului înconjurător, încurajarea eforturilor de combatere a folosirii drogurilor, lupta împotriva terorismului, reducerea problemelor de ordin material în cadrul familiilor moderne în scopul creşterii natalităţii etc. Totuşi, unele rezoluţii se axau pe teme destul de controversate şi delicate, chiar şi în cadrul UE, cum ar fi produsele modificate genetic, legalizarea drogurilor şi căsătoriile gay.


De exemplu, una din rezoluţii a gravitat în jurul întrebării dacă ”libertatea orientării sexuale trebuie să fie recunoscută ca un criteriu de aderare la UE”, iar cei care au lucrat asupra acestui text au încercat să aducă argumente pro, arătându-se preocupaţi de imposibilitatea homosexualilor de a adopta copii, acuzând, în această ordine de idei, instituţiile religioase. Din păcate, această rezoluţie a fost adoptată cu mai mult de jumătate din voturi, fapt ce denotă pregătirea politică şi intelectuală redusă a participanţilor. Unii tineri s-au lăsat prinşi în capcana unor valori promovate la nivel european, dar care sunt în esenţă periculoase pentru moralitatea, în special, a ţărilor în curs de dezvoltare. O altă moţiune, la fel de controversată, a fost provocată de întrebarea dacă ţările membre ale UE vor beneficia sau vor avea de pierdut în urma legalizării drogurilor. Autorii rezoluţiei s-au arătat preocupaţi de efectele negative ale utilizării drogurilor şi au venit cu soluţii în vederea diminuării acestui proces, în schimb o mare parte din cei prezenţi la dezbatere au fost indignaţi de atitudinea adoptată de acei tineri şi au votat împotriva documentului, susţinând că ”drugs are fun” (drogurile înseamnă distracţie). Se pare că un număr impunător de tineri nu percep riscul la care îşi expun propriul viitor şi votează pentru lucruri pe care nu le înţeleg în esenţă. Ei încă nu realizează pericolul dezastrului moral rezultat din libertinism şi aşa-numita toleranţă.


Pe lângă activităţile serioase, tinerii au avut ocazia şi să se distreze pe cinste. În una din seri a fost organizată o expoziţie „Sătuc European”, în cadrul căreia participanţii îmbrăcaţi în straie naţionale şi-au prezentat cu entuziasm ţara, preparând bucate tradiţionale şi interpretând cântece populare. Desigur, hora şi „Morăriţa” au adus mare veselie, iar vinul moldovenesc şi faimoasa mămăligă nu au rămas nemenţionate, fiind consumate în prima jumătate de oră.
George IOSIP
Sursa: Flux.md

Niciun comentariu: