6 octombrie 2009

Noul Raport Global al Dezvoltării Umane îndeamnă guvernele să reglementeze corect fenomenul migraţiei


Circa 50 la sută din persoanele care migrează în căutarea locurilor de muncă bine remunerate divorţează în primii 5 ani de aflare la lucru peste hotare, copii rămân fără supraveghere, părăsesc şcoala , creşte infracţionalitatea infantilă.
Info-Prim Neo, 6 octombrie 2009, 13:24


Potrivit sursei citate, practic fiecare a treia familie din Moldova a primit şi continuă să primească bani de la rudele de peste hotare, pentru o bună parte din ele remitenţele constituie principala sursă de venit. Suma remitenţilor anuale pe cap de locuitor se cifrează la 395 dolari, fiind printre cele mai mari în ţările din regiune.

Totodată, ea a menţionat că nu trebuie neglijate costurile umane şi sociale ale migraţiei moldovenilor. Circa 50 la sută din persoanele care migrează în căutarea locurilor de muncă bine remunerate divorţează în primii 5 ani de aflare la lucru peste hotare, copii rămân fără supraveghere, părăsesc şcoala , creşte infracţionalitatea infantilă.

Luisa Vinton, coordonator superior de programe la Biroul PNUD pentru Europa şi CSI, a comunicat că raportul analizează fenomenul migraţiei, îl „curăţă" de zvonuri şi mistificări şi propune guvernelor ţărilor să gestioneze corect acest fenomen. Aceasta, potrivit expertului, se poate obţine printr-o informare mai largă a populaţiei despre oportunităţile existente de muncă în diverse ţări, prin deschiderea canalelor existente de intrare pentru mai mulţi lucrători, inclusiv necalificaţi, prin formularea unor soluţii de colaborare între comunităţile de destinaţie şi migranţi, prin semnarea unor acorduri cu ţările care primesc mai mulţi migranţi privind protecţia şi oferirea de asistenţă socială acestora.

În raport se subliniază că volumul de remitenţe primit de ţările în curs de dezvoltare, inclusiv Moldova, este de patru ori mai mare decât asistenţa oferită de organismele financiare internaţionale şi donatorii externi.

Aducând un mare plus la dezvoltare, totuşi remitenţele nu pot substitui programele şi eforturile guvernelor ţărilor pentru îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor, pentru aprofundarea reformelor ce ar plasa economiile acestor ţări în altă dimensiune.

Valentina Buliga, ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, a spus că noul guvern al Moldovei conştientizează acest fapt, deja a început elaborarea măsurilor de recuperare economică a ţării şi de depăşire a consecinţelor crizei. Ea a precizat că politicile se vor axa pe crearea oportunităţilor de angajare în câmpul muncii, în parte în mediul rural, inclusiv pentru migranţii care vor reveni acasă, îmbunătăţirea climatului de afaceri şi crearea condiţiilor pentru utilizarea remitenţilor în scop investiţional.

Alte obiective, potrivit ministrului, ţin de extinderea schemei de migraţiune legală, îmbunătăţirea serviciilor acordate migranţilor, inclusiv servicii consulare, consolidarea comunităţilor de migranţi şi atragerea acestora în realizarea unor programe de dezvoltare a localităţilor de unde au plecat.

Niciun comentariu: